Zo zet je volgens Anna thuis het beste kopje filter koffie!

Zo zet je volgens Anna thuis het beste kopje filter koffie!

Weinig dagelijkse rituelen kunnen zo bevredigend zijn als je eigen kopje koffie zetten. Als je het goed doet, word je beloond met een heerlijk aroma. Maar hoe doe je het nu écht goed?  

Te slap, te sterk, niet het juiste aroma ...  dat is straks allemaal verleden tijd.
Met mijn tips zet je voortaan koffie zoals een echte barista. 

Kwaliteit

Kies voor kwaliteit: een goede koffie begint bij goede koffiebonen. Koop je koffiebonen altijd vers en verkies ongemalen koffie. Probeer verschillende dingen uit en vraag advies: samen met de barista vinden jullie vast een koffie die jij lekker vindt.

Waterige koffie

Die vermijd je door de juiste verhouding koffie-water. Kies voor 1 deel koffie op 15 delen water om te beginnen. Daarna kan je naar smaak meer of minder water gebruiken. En nu we het toch over water hebben: gebruik géén kraantjeswater om koffie te zetten. Water voor koffie moet een droogrest hebben die kleiner is dan 100 en een PH-waarde tussen 5 en 7. En in mensentaal? Spa Reine, Montille of Montcalm zijn perfecte waters om koffie mee te zetten. Indien je liever toch niet met flessen werkt kies dan voor onze duurzame oplossing, AQUAPHOR – we bieden hier zowel kannen als uitgebreidere installaties aan (later meer hierover). Kan je toch niet wachten geef dan zeker een seintje, we helpen je graag verder!

Heeft koffie een houdbaarheidsdatum

Ja en neen! Hmm, wat wil ik daar nu weer mee zeggen? Wij gebruiken koffiebonen liefst maximum drie maand na hun branddatum. Maar koffie vervalt dus niet, je kan deze ook perfect erna nog gebruiken. Bewaar ze op een droge plek in een luchtdichte doos. Gemalen koffie (wat wij zeker nooit aanraden) bewaar je best in een afgesloten blik en maximum twee tot drie weken. Bewaar koffie nooit in de koelkast of in de diepvries, dan gaan het aroma en de smaak verloren.

Filterkoffie smaakt bijvoorbeeld het beste 1 tot 10 weken na het roosteren. Dat betekent niet dat alle smaak verdwenen is na tien weken, maar wel dat het intense koffiearoma beetje bij beetje vermindert.

Het toestel

Zo'n groot, blinkend toestel zoals echte barista's? Hoeft niet. Je hebt geen fancy koffietoestel nodig om lekkere koffie te zetten. Met een eenvoudig koffiezetapparaat met filterzakjes lukt het ook prima. Nu we het toch over filterzakjes hebben: gebruik enkel de witte soort, bruine zakjes geven je koffie namelijk een slechte papiersmaak. 

Puur natuur

Goede koffie smaakt het best puur. Vaak wordt suiker en melk toegevoegd om de bittere smaak van koffie te verminderen. Maar eigenlijk is koffie enkel bitter als die niet goed is gebrand (of liever: als die is verbrand). Daarom gebruikt ik koffie die een lichtere branding hebben om die bittere smaak te vermijden. Zo blijft er een puurdere koffiesmaak over waarbij je echt de koffiebes proeft. 

Het juiste kopje

De kop of mok waaruit jij drinkt, heeft een grote impact op jouw algehele beleving. Ik ben grote fan van keramiek, maar toch krijgt glaswerk ook een plaatsje in mijn collectie.

Bij de perfecte koffie hoort het perfecte kopje. Ga je voor klassiek keramiek, kijk dan niet verder dan de kleurrijke kopjes en schoteltjes van Loveramic, geschikt voor espresso, cappuccino of latte.

Liever een grote tas, voor een heerlijke filterkoffie, ga dan lekker voor de stevige kwaliteitsvolle mokken in alle kleuren. Een mok is een stuk groter dan een doorsnee koffiekopje. Er past vaak wel 150 tot 300 ml in. Ideaal dus voor de echte koffie- of theeliefhebbers. Je hoeft niet 5 keer heen en weer te lopen voor een kleine hoeveelheid, maar hebt in één keer genoeg voor een poosje.

Mag het eens iets anders zijn, kies dan voor glas. Glas is een geweldig alternatief voor porselein. Het is een ecologisch materiaal dat 100% recycleerbaar is. Wij gingen hierbij voor de swirl glaasjes van Loveramic, dewelke dankzij zijn dikte wand van 5 mm net zo goed warmte vast houden als een klassiek koffiekopje. Deze glaasjes zijn minimalistisch van ontwerp en de gedraaide vorm breekt het licht.

Is koffie gezond

Ja, als je het drinkt met mate natuurlijk. Koffie bevat cafeïne en volgens de Hoge Gezondheidsraad richt 400 mg cafeïne (of zo’n 4 kopjes) per dag geen onheil aan. Een kopje af en toe beschermt je spieren en bloedvaten en vermindert het risico op diabetes (type 2), levercirrose, Alzheimer, Parkinson, depressie… Maar dan hebben we het wel over een puur kopje koffie, zonder melk en suiker. 

Ook goed om te weten is dat er twee belangrijke variëteiten bij koffie bestaan: Arabica en Robusta. Arabica bevat de helft minder cafeïne dan Robusta en heeft meer gezondheidsvoordelen. Robusta is goedkoper en minder goed voor de gezondheid.

Extra tip: je drinkt beter geen koffie voor het slapengaan. Het oppeppende effect van cafeïne is pas na drie uur uitgewerkt. Deca dan? Een kopje deca bevat ook nog steeds 2 tot 4 mg cafeïne. Minder dan gewone koffie, maar toch nog altijd een beetje.

Anna’s koffie keuze:

De Bobo Link Yellow is een Braziliaanse single origin. De gele bessen (meestal zijn koffiebessen rood) worden gedroogd in de zon. Dit zorgt voor een zoete smaak, met aroma’s van chocolade, fruit, karamel en honing. Ik zet deze elke dag met de Moccamaster zodat een tasje koffie nooit ver weg is.

Nood aan een zen momentje wissel ik vaak af met een Ethiopia, het contrast met bovenstaande kan haast niet groter. Momenteel heb ik een Ethiopia Gedep in huis, ook een single origin en afkomstig van kleine boerderijen, wat voor mij een meerwaarde heeft. Met zijn smaken van citroen, appel, abrikoos, zwarte thee, geeft hij een fris en fruitig tasje koffie.  Ik zet deze liefst met de Chemex, de beleving, het malen, het opgieten, het hoort er allemaal bij. Daarom is dit voor mij het perfecte geniet momentje van de dag!

 

Liefs, Anna x.

 

 

 

Back to blog

Leave a comment