Zo zet Anna koffie met de Moccamaster

Zo zet Anna koffie met de Moccamaster

Een heel gewoon koffiezetapparaat om een grote pot filterkoffie te zetten was mijn eerste gedachte. Maar hij is ontworpen in 1968 en laat dat nu net mijn geboortejaar zijn, dus ik dacht we hebben misschien wel een match. Je kan het al raden een tijdje later stond hij te pronken op mijn aanrecht.  Ondertussen ben ik helemaal overtuigd en weet ik dat al die lovende commentaren van over de hele wereld echt oprecht zijn. Vandaag wil ik je uitleggen hoe de Moccamaster werkt, zodat je voortaan zelf heel makkelijk lekkere koffie zet met dit apparaat.

Wat is een Moccamaster precies?

De Moccamaster is ontworpen door Gerard Smit. Dat gebeurde in 1968 en ruim 50 jaar later is de Moccamaster met zijn uitmuntende kwaliteit en precieze technologie nog altijd mega populair. Wat maakt dit apparaat nu zo uniek ten opzichte van andere koffiezetapparaten? Voornamelijk het koperen verwarmingselement dat in de Moccamaster is gebouwd. Dat zorgt ervoor dat je koffie altijd op een optimale temperatuur wordt gezet, namelijk tussen de 92 en 96 graden Celsius. En dat is weer van invloed op de smaak van de koffie. Als je koffie te koud zet, dan smaakt de koffie zuur. Zet je de koffie te heet, dan wordt de koffie bitter. Daarnaast is de doorlooptijd bij de Moccamaster perfect ingesteld. Want ook die heeft invloed op de smaak van de koffie. Met de temperatuurrange en doorlooptijd van de Moccamaster geniet je dus altijd van een kop koffie die heerlijk smaakt: niet te zuur en niet te bitter.

Andere redenen om voor een moccamaster te kiezen zijn:

  • Duurzame koop: alle Moccamasters bestaan uit kwalitatief hoogwaardige onderdelen die zeer lang meegaan. Een duurzame koop dus.
  • Geruisloos: geen gespetter, stoomgeblaas of gezoem. De Moccamaster is vrijwel geruisloos, waardoor je ook geen last hebt van geluid als je kop koffie gezet wordt.
  • ECBC-gecertificeerd: Moccamasters zijn gecertificeerd door de Europese koffieorganisatie ECBC (European Coffee Brewing Centre). Dit keurmerk wordt alleen toegekend aan producten die geslaagd zijn voor de uitgebreide kwaliteitscontroles en laboratoriumtesten van deze organisatie.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

De Moccamaster is een fijn en gebruiksvriendelijk koffiezetapparaat waarmee je in een handomdraai heerlijke koffie zet. Voor mezelf zitten er geen nadelen aan maar de volgende punten zouden tegen kunnen vallen:

  • Er zit geen koffiemolen in het apparaat gebouwd. Daarom zul je altijd een aparte molen moeten gebruiken als je koffie wil zetten met de Moccamaster.
  • De onderdelen van het apparaat zijn niet vaatwasser bestendig.

Hoe gebruik je de Moccamaster?

De Moccamaster is super makkelijk in gebruik. Volg onderstaande stappen en je geniet zonder veel moeite van een heerlijke kop koffie:

  1. Plaats het filter in de filterhouder
    Vouw de randen van het filter om en plaats deze in de filterhouder. Door de omgevouwen randen blijft het filter extra goed zitten. Houd het filter vervolgens even onder de warme kraan; op die manier verwijder je eventuele achtergebleven papieren deeltjes. Bovendien blijft daardoor het filter beter op z’n plek zitten, waardoor je de gemalen koffie er makkelijker in schept.

  2. Vul het filter met koffie
    Kies de koffiebonen die je lekker vindt en maal ze fijn met de koffiemolen (handmatig of elektrisch). Vul het filter vervolgens met 60 gram koffie (6 maatschepjes koffie bij gebruik van het Moccamaster-maatschepje!) als je een volle kan koffie wil zetten.

  3. Vul het reservoir met water
    Pak een aparte kan om het waterreservoir te vullen met koud en schoon, bij voorkeur gefilterd water. Dus NIET je koffiekan, omdat er anders koffie-oliën en/of andere in je Moccamaster terecht kunnen komen.

  4. Plaats de deksels op de filterhouder en het waterreservoir.

  5. Zet je koffiezetapparaat aan
    Stel de selectknop (de rechterknop op je apparaat) goed in. De instelling is afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wil zetten. Een volle kan koffie vraagt om een andere instelling van de selectknop dan een halve kan. Druk vervolgens de linkerknop in en zet het apparaat aan. Na ongeveer 6 minuten is je koffie klaar.

Genieten maar want zoals Gerard Smit het zegt ‘Het leven is te kort om slechte koffie te drinken’. Als ik het ergens mee eens ben, dan is het wel met deze uitspraak! 

Als je nu na het lezen van deze blog denkt: ‘De Moccamaster en ik zijn ook een match' neem dan zeker een kijkje in onze shop en ontdek de verschillende modellen en de vele kleuren.

Back to blog

Leave a comment