De vijf meest gestelde vragen over de Moccamaster

De vijf meest gestelde vragen over de Moccamaster

1. Hoe werkt een moccamaster?

De Moccamaster werkt eigenlijk enorm simpel. Zoals zoveel koffiezetapparaten, zet je de Moccamaster aan met een knop. Vrijwel meteen begint het koperen verwarmingselement aan de binnenkant op te warmen. In 30 seconden is dit gloeiend heet, zodat het water in het apparaat bijna een kookpunt bereikt. Het hete water stuwt vervolgens door de glazen buis van het apparaat omhoog. Daarna komt het in een overlooppijp, van waaruit het water door negen kleine gaatjes op de koffie in het filter druppelt. De koffie komt dan via de mengpijp gelijkmatig onderaan in de kan terecht. In ongeveer 6 minuten heb je een volledige kan koffie met de Moccamaster.

Goed om te weten: de Moccamaster schakelt na 40 minuten vanzelf uit. Wist je dat dit moet volgens Europese wetgeving? Alle apparaten met een warmhoudplaatje moeten hieraan voldoen. Het zorgt voor meer veiligheid in huis en (niet onbelangrijk) voor best wel wat energiebesparing. Goed voor de planeet én voor onze portemonnee dus.  

Tip: Lees zeker ook de vorige blog!

2. Hoeveel koffie kun je zetten met een Moccamaster?

Ik ga er hiervan uit dat de vraag bedoeld is voor de meest populaire versie: de Moccamaster KBG Select, beschikbaar in superveel kleurtjes en met vanaf heden een jaarlijkse limited edition kleur. dewelke zeer geschikt is als je bezoek hebt en veel koppen koffie tegelijk wil zetten. Er is een glazen kan voorzien van ongeveer 1,25 liter. Uit zo’n kan haal je ongeveer 4 tot 10 koppen koffie (afhankelijk van de grootte van je kopjes).

Daarnaast hebben we de Moccamaster KBGT. Die komt met een rvs thermoskan van 1,25 liter. Dus ook hier haal je ongeveer 4 tot 10 koppen per keer. Waarom je voor dit model zou kiezen? Omdat je veel koffie onderweg drinkt bijvoorbeeld. In de auto, tijdens een picknick of op kantoor. Kan allemaal. 

Tot slot is er nog de Moccamaster Cup One, hiermee zet je de koffie direct in jouw kop. Je schuift je kopje dus onder het apparaat, waarna de koffie er meteen in druppelt. Perfect als je genoeg hebt aan één kop koffie per keer.

3. Hoeveel koffie gebruik je voor de moccamaster?

Dat is natuurlijk een beetje een kwestie van smaak. Ik gebruik de Moccamaster KBG Select en gebruik 60 gram koffie voor een volle pot. Met het maatschepje dat je bij de Moccamaster krijgt, neem je gemiddeld 6 schepjes om een volle kan koffie zetten. Maar zoals ik al zei, beetje testen en uitzoeken wat je zelf het lekkerste vind. Behalve dat is ook elke koffie toch weer een beetje anders. 

4. Hoe doe je het onderhoud van je een moccamaster?

Het lijkt een stom werkje maar het hoort erbij en is echt wel heel hard nodig. 

Ik maak het je makkelijk en adviseer om je koffiezet apparaat na 100 keer koffiezetten te ontkalken en laat 100 keer nu net overeenkomen met 100 filterzakjes (een handig geheugensteuntje zodat je geen streepjes op je keukenmuur hoeft te tekenen). 

Clean Drop reinigingsmiddel word door Moccamaster aanbevolen omdat het reinigt op milde en effectieve manier, om vuil en alle koffieresidu te verwijderen.

Moccamaster adviseert ook om voor het vullen van het waterreservoir een aparte waterkan te gebruiken en niet de koffiekan. Hoewel u de koffiekan omspoelt, blijft er altijd iets koffie in de kan en daarmee vervuilt u de machine op den duur. Ik vul mijn apparaat bv rechtstreeks vanuit mijn filterkan

Bij het schoonmaken van het koffiezetapparaat hoort ook het ontkalken. Want als er iets is waar je Moccamaster (en eigenlijk elk soort koffiezetapparaat) een gruwelijke hekel aan heeft, dan is het wel kalkaanslag. Tip van hun: gebruik de universele snelontkalker van Durgol. Dat is een betrouwbaar ontkalkingsmiddel zonder citroenzuur erin. Citroen(zuren) wil je hoe dan ook nóóit gebruiken bij het ontkalken van je Moccamaster. Maar dan ook echt niet. Tenzij je het leuk en lekker vindt dat je koffie voortaan een gek zurig smaakje heeft. Dat laat ik aan jou over.

5. Hoe lang gaat een moccamaster mee?

Dan is natuurlijk de vraag: hoe lang kan een Moccamaster meegaan? Geef je ‘m genoeg liefde, dan kan-ie zomaar 20 jaar in leven blijven. 20 jaar?! Ja, echt. De Moccamaster is namelijk gemaakt van Europese materialen van superhoge kwaliteit. Alle apparaten zijn bovendien ECBC-gecertificeerd. ECBC staat voor European Coffee Brewing Centre. Het ECBC-keurmerk wordt alleen toegekend aan apparaten die de kwaliteitscontroles en labtesten van deze organisatie positief hebben doorstaan. Nou, dat zegt wel wat, kan ik je vertellen. 

Je hebt sowieso 5 jaar garantie op je Moccamaster. Gebeurt er in dit tijdsbestek iets mee, dan kun je ‘m dus gewoon laten repareren. Als je wil, kun je het apparaat ook laten registreren voor 10 jaar garantie. Het is maar net waar je je fijn bij voelt. Maar wees niet bang: met een Moccamaster haal je echt wel een heel degelijk apparaat in huis.

Wie weet wel een nieuwe liefde voor een héle lange tijd van je leven.

Back to blog

Leave a comment